Vantée pour ses bienfaits multiples, la noix de coco est avant tout un fruit exotique gourmand et facile à utiliser. Et si on faisait le point sur un fruit devenu incontournable dans la cuisine, frais ou sec, en huile comme en lait ?
Coconut: an overview
Pour mémoire, la noix de coco est le fruit du cocotier. Un fruit dit exotique puisque cultivé dans les pays tropicaux, de l’Inde jusqu’aux Philippines. Disponible toute l’année mais de pleine saison entre novembre et février, il est récolté sous la forme d’une énorme noix brune de plus d’un kilo à l’épaisse coque fibreuse, à l’intérieur de laquelle une chair blanche et croquante baigne dans un liquide trouble, la fameuse eau de coco.
Si la coque est utilisée pour ses fibres, seule la pulpe et l’eau de coco sont comestibles. Et si chacune peut se consommer fraîche, la pulpe multiplie les idées une fois transformée ! Séchée, elle est commercialisée sous forme de poudre, en copeaux ou râpée. Pressée, elle se transforme en huile de coco. Additionnée d’eau, elle donne le lait de coco ou une préparation crémeuse, proche de la crème sans en être.
A fruit rich in benefits
As you know, coconut is a leading culinary trend. And for good reason: its delicately exotic flavour makes it a choice ally for many recipes, both sweet and savoury – especially as its unique taste hides a favourable nutritional profile.
Although caloric because it is rich in fatty acids, this star of plant-based diets is a high-quality source of energy that is low in sugar despite its sweet taste. Rich in fibre, vitamins, minerals and trace elements, it supplies potassium, iron, zinc, magnesium and phosphorus.
Another major asset? Since coconut comes in so many forms, it is a magician in the kitchen, capable of delivering its benefits in a long list of preparations. And its advantages don’t stop there, since the fruit is also a favourite in the fields of industry and cosmetics.
What to do with coconut ?
How can you use coconut? The good news is that you’ll be spoilt for choice, from form to use.
- With fresh coconut pulp in pieces, liven up sweet or savoury salads, truffle cakes or flavour savoury stews.
- With coconut milk, a plant-based substitute for milk, thin a stewed dish, add a splash to ceviche, or offer creaminess to a soup, texture to a cocktail or natural flavours to sorbets and desserts.
- With the creamy preparation, replace cream in ice creams, desserts, sauces, or even whipped cream!
- With coconut water, add an exotic note to your drinks, from cocktails to smoothies.
- With coconut oil, enjoy a healthier frying oil or a plant-based substitute for butter for cooking and desserts.
- With dried shredded coconut, flavour cakes and pies, or decorate dishes and salads.
- With dried grated coconut, replace some of the flour in pastries, add flavour to breading or reduce sugar in sweets!